Maarten van Norden

Maarten van Norden studeerde compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en bij Jacob Druckman en Allen Forte aan Yale University (New Haven, VS) waar hij in 1996 de graad van "Master of Music" behaalde. In 2003 voltooide hij de studie "Contemporary Music through Non Western Techniques" aan het Conservatorium van Amsterdam.

Van jongs af aan werkte hij als componist en saxofonist in diverse jazz- en modern klassieke groepen zoals Orkest de Volharding, de Contraband en zijn eigen jazz-rockgroep "Future Shock".

De uitvoering van "Cookie Girl" op het Bang on a Can Festival in New York bracht hem in contact met de nieuwe lichting jonge Amerikaanse componisten en leidde tot zijn studie aan Yale University. Daar raakte hij vertrouwd met het werken met 'pitch-class sets' hetgeen van grote waarde bleek te zijn voor zijn composities.

Van Norden schreef na terugkomst in Nederland tientallen werken voor orkesten en ensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Orkest (VARA-Matinee), Nederlands Blazers Ensemble, Asko-Schönberg Ensemble, Koor Nieuwe Muziek, Osiris Trio, Matangi Kwartet, Slagwerkgroep Den Haag en het Amstel Saxofoonkwartet, alsmede filmmuziek. Zijn werk werd uitgevoerd in het Concertgebouw (Amsterdam), Crossing Border Festival (Toronto), Huddersfield New Music Festival, Warschauer Herbst, North Sea Jazz Festival, Djakarta Jazz Festival, World Minimal Music Festival, Nederlandse Muziekdagen 1998 en 2001/05/06.

In zijn recente werk maakt hij o.a. gebruik van karnatische (zuid-Indiasche) ritmische technieken. Zijn werk is vastgelegd op platen en C.D.' s en wordt uitgegeven door Donemus. Naast het componeren werkte hij als docent aan het Utrechts Conservatorium, schrijft artikelen voor het Tijdschrift voor Muziektheorie en ging tot 2012 regelmatig op toernee met het Willem Breuker Kollektief.